Mitch van Veldhoven is voorzitter van City of Imagineers: dé vereniging van creatief Breda. Niet alleen de creatieve ondernemer, maar voor iedereen die bezig is met creativiteit. Het doel? De wereld samen een stukje mooier maken.
City of Imagineers. Wat houdt dat precies in en wat is jouw rol?
“Het is een vereniging die creatievelingen met elkaar verbindt. Dat gaat van ontwerper tot innovator en van DTP’er tot copywriter. Maar ook: medewerkers van bedrijven en mensen die totaal niet in de creatieve sector zitten, maar wel op een creatieve manier bezig zijn met hun werk en door andere creatieven geïnspireerd willen worden. Of daar met gelijkgestemden over willen sparren en anderen willen ontmoeten. Wij hopen die mensen via City of Imagineers met elkaar te verbinden en te inspireren en onze eigen sector beter, bekender en betekenisvoller te maken. Dat doen we door middel van evenementen, inspiratiedeling, cross-overs, sessies, etc. Van de talkshow Imagineers Inspired die weggaat van de gelikte sheets tot Imagineers by Night waar we alle deuren van de creatieve industrie proberen open te zetten. Maar ook het FIC Festival, wat we samen met REWIN en Creative Business Foundation organiseren op 2 juni.”
Wat is de meerwaarde? Wat voegen jullie toe?
“Doordat we het voor creatievelingen makkelijker maken om elkaar te kunnen ontmoeten, elkaar te inspireren én de samenwerking aan te gaan, wordt onze industrie onmiskenbaar beter, bekender en betekenisvoller. We willen beter worden door die kennis met elkaar te delen, bekender door met elkaar naar buiten te treden en betekenisvoller door inspiratie op te zoeken, vriendschap op te zoeken, door die mooie evenementen te organiseren waarin connecties ontstaan voor samenwerkingen en ook voor kennisdeling. Als je je aansluit heb je meteen toegang tot het netwerk van 70 creatieven. Die openstaan voor een bak koffie, kennisdeling, en elkaar inspireren. Je krijgt meteen toegang tot alle events en die zijn écht leuk. Bijvoorbeeld met sprekers die inspirerende verhalen vertellen die je nergens anders hoort. En de ontmoeting: je ontmoet telkens nieuwe mensen die je nog niet kent waar je misschien iets aan hebt in de toekomst. Het is een soort van gelijkgestemdheid: je vindt herkenning bij elkaar.”
“In 2022 hebben we een heel mooi programma. We gaan hele vette dingen doen, ook in samenwerking met de Creative Business Foundation (CBF). Daar wil je gewoon bij zijn.”
Hoe verschillen jullie met het CBF en hoe versterken jullie elkaar?
“Wij zijn een ledenvereniging: het clubhuis met de leden. Creative Business is de megafoon en de cross-over naar andere sectoren. Zij zijn voor het verspreiden en zich laten horen. Wij voor het verzamelen van creatieve mensen en het versterken. Zij leggen de focus op de buitenwereld en wij op onze leden en de sector. Met het FIC Festival hebben we een chemistry meeting waarin onze leden andere mensen kunnen ontmoeten die niet in de creatieve industrie horen, maar waar misschien wel business uit te halen valt of nieuwe samenwerkingen kunnen ontstaan. Er zit een grote versterking tussen ons beide. We willen natuurlijk beide laten zien dat Breda en omgeving creatief is. “We’re here to stay, we’re not going away.””